Tvarohový závin s borůvkami či kynutá čokoládová bábovka
2 záviny či bábovky... |
1 závin či bábovka... |
Kvásek: 1 lžíce, 9 g instantního droždí
1 lžíce, 25 g cukru |
Kvásek: 1 ½ lžičky, 4,5 g instantního droždí
½ lžíce, 12,5 g cukru |
Těsto:
2 vejce ½ hrnku, 57 g másla |
Těsto:
1 vejce ¼ hrnku, 29 g másla |
Na pomašlování: 1 vejce, 1 lžíce mléka |
|
Tvarohová náplň: 500 g tvarohu 4 lžíce, 100 g cukru 1 lžička vanilkového extraktu 2 lžíce vajíčkovomléčné směsi na pomašlování + 2 hrnky borůvek |
Tvarohová náplň: 250 g tvarohu 2 lžíce, 50 g cukru 1/2 lžičky vanilkového extraktu 1 lžíce vajíčkovomléčné směsi na pomašlování + 1 hrnek borůvek |
Čokoládová náplň: na máslo přes cedník sypeme cukr a kakao 4 lžíce rozpuštěného másla 8 lžic kakaa 8 lžic cukru moučka |
Čokoládová náplň: 2 lžíce rozpuštěného másla 4 lžic kakaa 4 lžic cukru moučka |
Kvásek: Z cukru, droždí, teplého mléka a mouky zaděláme kvásek. Dáme na 30 minut zakryté odpočívat.
Přidáme vejce, sůl, cukr a větší část mouky. Vypracujeme hladké těsto.
Přidáme změklé máslo a zbytek mouky a ještě asi 5 minut zaděláváme. Hladké nelepivé těsto dáme do mísy vymazané máslem nebo olejem, přikryjeme a necháme 1 ½-2 hodiny kynout. Těsto by mělo zdvojnásobit objem.
Z vykynutého těsta “vyženeme bublinky” - zmáčkneme klouby rukou, znovu přikryjeme a uložíme na noc do lednice.
Těsto vyndáme z ledničky a opět ho propracujeme. Rozdělíme na 2 kusy (děláme-li z větší dávky). Vyválíme 1 cm silný obdélník. Na závin plníme nádivkou jen prostřední část a zavřeme (viz foto). Na bábovku dáme náplň po celé ploše, kolem krajů necháme asi 1cm bez nádivky, srolujeme a vložíme do vymazané formy.
Pomašlujeme vaječno-mléčnou směsí, přikryjeme a necháme 45 minut kynout. Těsto by mělo zdvojnásobit objem.
Mezitím si předehřejeme troubu na 180 °C.
Nakynutý závin či bábovku opět pomašujeme a pečeme asi 35-40 minut (asi po 20 minutách pečení plech či formu otočíme).
Po upečení potřeme ještě teplé mlékem a hned na to rozpuštěným máslem a před krájením necháme nejméně půl hodiny vychladnout.
Poznámka: Těsto lze připravit v domácí pekárně.