Tvarohový závin s borůvkami či kynutá čokoládová bábovka

 

2 záviny či bábovky...

1 závin či bábovka...

Kvásek:

1 lžíce, 9 g instantního droždí

1 lžíce, 25 g cukru
1 ½ hrnku,  346 ml teplého mléka
2 hrnky, 280 g hladké mouky

Kvásek:

1 ½ lžičky, 4,5 g instantního droždí

½ lžíce, 12,5 g cukru
¾ hrnku, 164 g teplého mléka
1 hrnek, 140 g hadké mouky

Těsto:   

2 vejce
1 ½ lžičky, 12 g soli
1/3 hrnku, 70 g cukru
2 ½-3 hrnky, 350-420 g hladké mouky

½ hrnku, 57 g másla  

Těsto:   

1 vejce
¾ tsp, 6 g salt
1 Tbsp + 1 tsp, 35 g sugar
1 ¼-1 ½ cups, 175-310 g APF

¼ hrnku, 29 g másla

Na pomašlování: 1 vejce, 1 lžíce mléka

Tvarohová náplň:

500 g tvarohu

4 lžíce, 100 g cukru

1 lžička vanilkového extraktu

2 lžíce vajíčkovomléčné směsi na pomašlování

+ 2 hrnky borůvek

Tvarohová náplň:

250 g tvarohu

2 lžíce, 50 g cukru

1/2 lžičky vanilkového extraktu

1 lžíce vajíčkovomléčné směsi na pomašlování

+ 1 hrnek borůvek

Čokoládová náplň: na máslo přes cedník sypeme cukr a kakao

4 lžíce rozpuštěného másla

8 lžic kakaa  

8 lžic cukru moučka

Čokoládová náplň:

2 lžíce rozpuštěného másla

4 lžic kakaa  

4 lžic cukru moučka

Kvásek: Z cukru, droždí, teplého mléka a mouky zaděláme kvásek. Dáme na 30 minut zakryté odpočívat.  

Přidáme vejce, sůl, cukr a větší část mouky. Vypracujeme hladké těsto.

Přidáme změklé máslo a zbytek mouky a ještě asi 5 minut zaděláváme. Hladké nelepivé těsto dáme do mísy vymazané máslem nebo olejem, přikryjeme a necháme 1 ½-2 hodiny kynout. Těsto by mělo zdvojnásobit objem.  

Z vykynutého těsta “vyženeme bublinky” - zmáčkneme klouby rukou, znovu přikryjeme a uložíme na noc do lednice. 

Těsto vyndáme z ledničky a opět ho propracujeme. Rozdělíme na 2 kusy (děláme-li z větší dávky). Vyválíme 1 cm silný obdélník. Na závin plníme nádivkou jen prostřední část a zavřeme (viz foto). Na bábovku dáme náplň po celé ploše, kolem krajů necháme asi 1cm bez nádivky, srolujeme a vložíme do vymazané formy.

Pomašlujeme vaječno-mléčnou směsí, přikryjeme a necháme 45 minut kynout. Těsto by mělo zdvojnásobit objem.

Mezitím si předehřejeme troubu na 180 °C.

Nakynutý závin či bábovku opět pomašujeme a pečeme asi 35-40 minut (asi po 20 minutách pečení plech či formu otočíme).

Po upečení potřeme ještě teplé mlékem a hned na to rozpuštěným máslem a před krájením necháme nejméně půl hodiny vychladnout.

 

Poznámka: Těsto lze připravit v domácí pekárně.