Pařížské palačinky
Pařížské palačinky
2 hrnky hladké mouky
½-¾ lžičky soli
1 ½ hrnku mléka
4 velká vejce
4 lžíce, 60 g rozpuštěného másla
(2 lžíce cukru, chcete-li sladkou verzi)
plus extra máslo na vymaštění pánve (nebo si na smažení můžeme připravit 1:1 směs máslo:olej)
- 10 minut předem si začneme nahřívat pánvičku (nejlépe litinovou) na nižší stupeň.
- V míse smícháme mouku, (2 lžíce cukru) a sůl.
- V druhé míse rozšleháme mléko a vejce.
- Půlku vaječné směsi přilejeme do mísy s moukou a vymícháme dohladka.
- Vmícháme rozpuštěné máslo a přilijeme zbytek vaječné směsi. Těsto nemusí odpočívat.
- Papírovým ubrouskem potřeme pánev slabou vrstvou másla (nebo směsí oleje a másla).
- Zvýšíme teplotu na středně vysokou a 1 minutu necháme pánev ohřát.
- Asi ¼ hrnku těsta nalijeme na jednu stranu pánvičky a kmitavými/krouživými pohyby těsto necháme rozlít po celé ploše pánve.
- Palačinku otočíme (rukou, nebojte se, jde to - okraj si nadzvednete třeba stěrkou) teprve, když je vrchní strana suchá a okraje začínají zlátnout, asi po 25 vteřinách.
- Druhou stranu pečeme asi 20 vteřin. Hotové palačinky skládáme na talíř na sebe (neslepí se) a přiklopíme dalším talířem, aby nevystydly, zatímco zpracováváme zbytek těsta.
- Když máme hotovo, můžeme si palačinky naskládané na sebe a přiklopené talířem přihřát v mikrovlnce asi 35-60 vteřin dle potřeby).
- Vrchní talíř sundáme a utřeme dosucha. Palačinky můžeme posypat lžičkou skořicového cukru, rozmačkanými jahodami, kysanou smetanou, tvarohem, nutelou, borůkami, špenátem... a skládat na čtvrtinky nebo srolovat atd. Stejně tak se můžou zdobit navrch (šlehačka, jahody...)
Důležité je umět palačinky jíst.
Naše 5letá Michelle předvede, jak na to: