Domácí chléb

 

Domácí chléb: (domácí pekárna)

 

Domácí pekárna, program Těsto, 1 velký bochník

300 ml vody

3 ½ hrnku chlebové mouky

1 ½ lžíce octa

1 ½ lžičky soli

(1 lžička kmínu)

2 lžičky sušeného droždí

 

Vykynuté těsto vyndáme na vál, utvoříme šišku nebo kulatý bochník a dáme ho na plech ještě 45 minut kynout. Po vykynutí buď:

·         Potřeme bílkem a obracenou vařečkou uděláme na povrchu bochníku 6 dírek 2 cm hlubokých.
Dáme do předehřáté trouby na 450 F (230 C), hned snížíme na 425 F (220 C) a po 15 minutách na 325F (165 C) a pečeme asi 40 minut. Upečený chléb můžeme potřít vodou.

·         Potřeme vodou a vložíme do předehřáté trouby na 450 F (230 C). Prvních 15 minut stříkáme stěny trouby vodou, pak chleba otočíme a dopékáme dalších 15 minut (celkem 30 minut). Pak troubu vypneme, pootevřeme a chleba v ní ještě 5 minut necháme. /křupavá, ale ne moc silná kůrka/

·         Nepotíráme a nestříkáme, pečeme 30, maximálně 50 minut. /hodně silná kůrka/