Domácí chléb
Domácí chléb: (domácí pekárna)
Domácí pekárna, program Těsto, 1 velký bochník
300 ml vody
3 ½ hrnku chlebové mouky
1 ½ lžíce octa
1 ½ lžičky soli
(1 lžička kmínu)
2 lžičky sušeného droždí
Vykynuté těsto vyndáme na vál, utvoříme šišku nebo kulatý bochník a dáme ho na plech ještě 45 minut kynout. Po vykynutí buď:
· Potřeme bílkem a obracenou vařečkou uděláme na povrchu bochníku 6 dírek 2 cm hlubokých.
Dáme do předehřáté trouby na 450 F (230 C), hned snížíme na 425 F (220 C) a po 15 minutách na 325F (165 C) a pečeme asi 40 minut. Upečený chléb můžeme potřít vodou.
· Potřeme vodou a vložíme do předehřáté trouby na 450 F (230 C). Prvních 15 minut stříkáme stěny trouby vodou, pak chleba otočíme a dopékáme dalších 15 minut (celkem 30 minut). Pak troubu vypneme, pootevřeme a chleba v ní ještě 5 minut necháme. /křupavá, ale ne moc silná kůrka/
· Nepotíráme a nestříkáme, pečeme 30, maximálně 50 minut. /hodně silná kůrka/