Bavorské preclíky

 

Bavorské preclíky (8 velkých preclíků)

Bavorský preclíkBavorský preclík vnitřek

3 ¾ - 4 hrnků (500 g) chlebové mouky

3 lžíce (40 g) másla z ledničky nakrájeného na malé kousky

1 ¼ hrnku (300 ml) teplé vody (70-78 F, 21-25,5 C)

1 lžička sušeného droždí

2 ¼ lžičky soli   

1/3 hrnku Solamylu (na vaření preclíků před pečením)

hrubá sůl či sezamové semínko na posypání

 

Suroviny dáme do DP na program těsto. Když cyklus skončí...

·         Připravíme si lehce olejem vymazaný plech, lze použít Silpat.

·         Na vále těsto rozdělíme na 8 stejně velkých dílů (po 100 g).

·         Z dílků vypracujeme kouličky a necháme 5 minut odpočinout.

·         Pak uděláme 8 provázků asi 45 cm dlouhých a tvoříme preclíky, nebo malé bochánky či krátké silnější tyčinky (lze je plnit malými párečky, sýrem atd.)

·         Vytvarované kusy dáme na plech a uložíme na 2 až 24 hodin do lednice, bude se s ním pak lépe pracovat.

 

Vaření a pečení:

·         Troubu si dáme předehřát na 180 C (350 F).

·         V širokém hrnci uvedeme do varu 2 litry vody (hrnec nepoužívat teflonový, soda by ho nahlodala).

·         Pomalu přidáme sodu (Solamyl), ale pozor, voda bude hodně bublat a může vystříknout.

·         Zmírněte oheň a přidávejte jeden preclík po druhém. Než přidáte další, nechte ten předchozí vyplavat na hladinu. Nevařte najednou víc než 4 kusy.

·         Až preclík vyplave na hladinu, otočte ho po 20 vteřinách na druhou stranu a opět 20 vteřin vařte.

·         Vyndávejte preclíky obracečkou, nechte dobře okapat a položte na plech. Kdo chce, může posypat solí či sezamem.

·         Pečeme 30-35 minut.

·         Až budou preclíky upečené do rudohněda, vyndejte plech  z trouby a nechte na mřížce 10 minut vychladnout.

·         Vychladlé preclíky lze až dva dny uchovat v plastovém sáčku. Pokud chcete křupavý preclík, uložte ho do papírového pytlíku.