Bavorské preclíky
Bavorské preclíky (8 velkých preclíků)
3 ¾ - 4 hrnků (500 g) chlebové mouky
3 lžíce (40 g) másla z ledničky nakrájeného na malé kousky
1 ¼ hrnku (300 ml) teplé vody (70-78 F, 21-25,5 C)
1 lžička sušeného droždí
2 ¼ lžičky soli
1/3 hrnku Solamylu (na vaření preclíků před pečením)
hrubá sůl či sezamové semínko na posypání
Suroviny dáme do DP na program těsto. Když cyklus skončí...
· Připravíme si lehce olejem vymazaný plech, lze použít Silpat.
· Na vále těsto rozdělíme na 8 stejně velkých dílů (po 100 g).
· Z dílků vypracujeme kouličky a necháme 5 minut odpočinout.
· Pak uděláme 8 provázků asi 45 cm dlouhých a tvoříme preclíky, nebo malé bochánky či krátké silnější tyčinky (lze je plnit malými párečky, sýrem atd.)
· Vytvarované kusy dáme na plech a uložíme na 2 až 24 hodin do lednice, bude se s ním pak lépe pracovat.
Vaření a pečení:
· Troubu si dáme předehřát na 180 C (350 F).
· V širokém hrnci uvedeme do varu 2 litry vody (hrnec nepoužívat teflonový, soda by ho nahlodala).
· Pomalu přidáme sodu (Solamyl), ale pozor, voda bude hodně bublat a může vystříknout.
· Zmírněte oheň a přidávejte jeden preclík po druhém. Než přidáte další, nechte ten předchozí vyplavat na hladinu. Nevařte najednou víc než 4 kusy.
· Až preclík vyplave na hladinu, otočte ho po 20 vteřinách na druhou stranu a opět 20 vteřin vařte.
· Vyndávejte preclíky obracečkou, nechte dobře okapat a položte na plech. Kdo chce, může posypat solí či sezamem.
· Pečeme 30-35 minut.
· Až budou preclíky upečené do rudohněda, vyndejte plech z trouby a nechte na mřížce 10 minut vychladnout.
· Vychladlé preclíky lze až dva dny uchovat v plastovém sáčku. Pokud chcete křupavý preclík, uložte ho do papírového pytlíku.